Ο μαντιναδολόγος Χαράλαμπος Καλομοίρης στον Κρήτη FM

Καλεσμένος στην εκπομπή «Η πένα της ψυχής» και τον Κρήτη FM 100.3 ήταν ο γνωστός μαντιναδολόγος Χαράλαμπος Καλομοίρης.

Ο Χ. Καλομοίρης, έφτασε ως ένας άνθρωπος με παλιές αξίες, αρκετά νωρίς στο studio του Κρήτη FM (τουλάχιστον μία ώρα νωρίτερα), με την Έρικα Τζαγκαράκη και τους ανθρώπους του σταθμού να τον καλωσορίζουν δεόντως.

Όμως δεν ήρθε μόνος του, καθώς τον συνόδευαν και οι Γιώργης Φαρσαράκης, Χάρης Καστελάκης και Μανώλης Πετράκης νέα παιδιά με καλλιτεχνική έφεση που έντυσαν με ζωντανή μουσική την εκπομπή.

Κατά τη διάρκεια της εκπομπής παρουσίασε το 3ο του βιβλίο με τίτλο «Ενήστεψα τη μνήμη μου» και μάλιστα τραγούδησε ζωντανά για πρώτη φορά το μοιρολόι που έχει γράψει για την κόρη που έχασε την Ελένη.

Ακούστε το μοιρολόι που τραγούδησε κατά τη διάρκεια της εκπομπής 

kritifm-1003-erika-tzagaraki-haralampos-kalomiris-1-1

Το βιβλίο «Ενήστεψα τη σκέψη μου»

 

 

Λίγα λόγια για τον Χαραλάμπη Καλομοίρη

Ο Χαράλαμπος Καλομοίρης του Γεωργίου και της Ελένης, γεννήθηκε στις 1-7-1949 στον Κρουσώνα Ηρακλείου, είναι παντρεμένος με την Κατερίνα Γωνιανάκη (του μανιακοκωστή), έχουν αποκτήσει 4 παιδιά, τον Γιώργο, την Ελένη, τον Κωστή και την Μαρία, κι έχουν 5 εγγόνια, τον Χαράλαμπο, την Ελένη, τον Γιώργο, την Μαρίνα και τον Ιωσήφ Εφραίμ. Δυστυχώς, όμως η μοίρα του επιφύλαξε έναν ανηφορικό δρόμο, αφού στο τέλος του 2014 η κόρη του Ελένη έφυγε άδοξα από τη ζωή μετά από δύσκολο αγώνα με την επάρατη νόσο. Ο ίδιος όμως δεν το βάζει κάτω, οπλισμένος με δύναμη και περίσσιο κουράγιο συνεχίζει το ταξίδι της σκέψης, έχοντας σαν οδηγό τις δυσκολίες και τα εμπόδια της ζωής.

Έχει τελειώσει μόνο το δημοτικό σχολείο, η κύρια ασχολία του 50 χρόνια ήταν η οικοδομή και τα γεωργικά, υπήρξε για περισσότερα από 40 χρόνια ποδοσφαιριστής σε 10 ομάδες του Ηρακλείου και είναι ιδρυτικό μέλος του ΠΑΟ Κρουσώνα. Εδώ και πολλά χρόνια ασχολείται με το να γράφει και να ξομπλιάζει τον τόπο του και την Κρήτη με ρίμες, μαντινάδες, ήθη και έθιμα του τόπου μας. Αυτό είναι το τρίτο βιβλίο του, ενώ το πρώτο κυκλοφόρησε το 2009.

Στα βιβλία του, γράφει τον πόνο, την ανθρωπιά, την αγάπη, την ελεημοσύνη, την παράδοση, την ξενιτιά, πάρα πολλά θρησκευτικά διότι είναι και ιεροψάλτης, το συγχωρεμό, την αλήθεια, μισεί όμως τον εγωισμό και την υπερηφάνεια.

Γράφει για τον βίο τον δικό του, για την ζωή του και πάρα πολλά για βοσκούς και γεωργούς, ρίμες για παλιά κάλαντα και άλλα πολλά. Έχει βιώσει πραγματικές καταστάσεις στη ζωή του και πάνω εκεί πατεί και γράφει τα πάντα, γράφει σπάνιες λέξεις του κρητικού ιδιώματος, λέξεις που έχουν ιδιαίτερο χρώμα μολογούν το φορτίο που σηκώνει πάνω στην πλάτη του για την Κρήτη.

Έγραψαν για εκείνον

  • Όταν τον πλησιάσετε όλοι θα εκπλαγείτε, από τα συναισθήματα ομπρός του που θα δείτε.
  • Αυθεντικός και γνήσιος κρητίκαρος με τόνο, αγαπητός και πρόσχαρος για κάθε ανθρώπου πόνο.
  • Λεβέντης και τραγουδιστής που τσι καρδιές ματώνει και με τα μοιρολόγια του νεκρούς ανασηκώνει.

 

Συντάκτης: Victor Κουμαντάκης | Με πληροφορίες από τα βιβλία του

Κρήτη FM

Ο Κρήτη FM 100.3 βρίσκεται στο Ηράκλειο της Κρήτης και αναμεταδίδει 24 ώρες την ημέρα κρητική παραδοσιακή μουσική

Μπορεί να σας αρέσει επίσης...