Από τις Γωνιές στο Ηρώδειο! «Οι Μουσικές της Κρήτης»

Περισσότεροι από εκατό επαγγελματίες και ερασιτέχνες οργανοπαίκτες, τραγουδιστές και χορευτές θα μεταφέρουν στη σκηνή του Ηρωδείου την ψυχή της Κρήτης


Οι Μουσικές της Κρήτης ταξιδεύουν στο Ηρώδειο, την Τετάρτη 28 Ιουνίου στις 9 το βράδυ, σε μία παράσταση, η οποία αποτελεί συνέχεια των ιδιαίτερα επιτυχημένων εκδηλώσεων που διοργανώθηκαν από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γωνιών Μαλεβιζίου και τον Κώστα Παντερή στο Ηράκλειο , το καλοκαίρι του 2014 και 2016, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, του  Τμήματος Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Η προσπάθεια αυτή ξεκίνησε πριν τρία χρόνια από τις Γωνιές Μαλεβιζίου, με στόχο να αναδείξει την αυθεντική και μη εμπορευματοποιημένη διάσταση της Κρητικής μουσικής.  Ο ενθουσιασμός με τον οποίο αγκαλιάστηκε από τον κόσμο και η αναγνώριση της ποιότητάς της, είχε ως αποτέλεσμα, φέτος το καλοκαίρι, να φτάσει μέχρι το Ηρώδειο. Αξιοσημείωτο είναι ότι όλη αυτή η προσπάθεια, από το ξεκίνημά της μέχρι και σήμερα, βασίστηκε στη μη κερδοσκοπική συμμετοχή, δεδομένου ότι όλοι οι συντελεστές της συμμετέχουν αφιλοκερδώς.

Περισσότεροι από εκατό επαγγελματίες και ερασιτέχνες οργανοπαίκτες, τραγουδιστές και χορευτές θα μεταφέρουν στη σκηνή του Ηρωδείου την ψυχή της Κρήτης, μέσα από ένα μουσικό πανόραμα,  που θα αναδεικνύει τον πλούτο και την ομορφιά της κρητικής μουσικoχορευτικής παράδοσης, από τα Χανιά μέχρι το Λασίθι,  πέρα από το «φολκλόρ» και τις εμπορευματοποιημένες της εκδοχές.

Η μουσική αυτή πανδαισία θα πλημμυρίσει το Ηρώδειο σε μία και μοναδική παράσταση, το βράδυ της Τετάρτης 28 Ιουνίου, και θα περιλαμβάνει χαρακτηριστικά δείγματα και τοπικές παραλλαγές των μουσικών ιδιωμάτων όλων των περιοχών της Κρήτης.

Tο περιεχόμενο του πλούσιου μουσικού προγράμματος θα περιλαμβάνει γνωστά κομμάτια των μεγάλων δασκάλων  της κρητικής μουσικής  (Σκορδαλός, Μουντάκης, Ν. Ξυλούρης, Καλογερίδης, Κλάδος, Χάρχαλης κ.ά.), κοντυλιές από την ανατολική Κρήτη και τον Ψηλορείτη, Μελαμπιανά συρτά. Ριζίτικα, σκοπούς του Αποκόρρωνα, ταμπαχανιώτικα,    Βιαννίτικες καντάδες, τραγούδια του γάμου από το Μαλεβίζι, την Πεδιάδα και τη Βιάννο,  αποσπάσματα από τον Ερωτόκριτο αλλά και ξεχασμένα ή ελάχιστα γνωστά τραγούδια που, αν και επιβιώνουν  μόνο στη συλλογική μνήμη,  εξακολουθούν ακόμη και  σήμερα να προκαλούν συγκίνηση. Σ αυτά περιλαμβάνονται μαντινάδες στολισμού της νύφης, νανουρίσματα και άλλα τραγούδια από τον κύκλο της ζωής, βιωματικά τραγουδισμένα από αυθεντικές γυναικείες φωνές, συμβάλλοντας έτσι στην ανάδειξη μιας όψης της κρητικής μουσικής ελάχιστα  «προβεβλημένης» σε ανάλογες παρουσιάσεις, που αφορούν στην μουσική παράδοση του νησιού: της παρουσίας  της γυναίκας στην κρητική μουσική.

 Από τις Γωνιές στο Ηρώδειο "Οι Μουσικές της Κρήτης" !

Στην παράσταση, θα αναδειχθεί ακόμη ο πλούτος των μουσικών οργάνων που χρησιμοποιούνταν στο νησί: Η λύρα, το βιολί , η βιολόλυρα, το λαούτο, το μαντολίνο, η μαντόλα (βασικό όργανο της Κρητικής ορχήστρας σε πολλές περιοχές, μέχρι τα μέσα του περασμένου αιώνα, που στις μέρες έχει σχεδόν εκλείψει), η  ασκομαντούρα, το θιαμπόλι, το νταουλάκι κ.α.

Κρητική μουσική και χορός είναι άρρηκτα μεταξύ του συνδεδεμένα γι’ αυτό δεν θα μπορούσε να λείψει από την  παράσταση  και το χορευτικό μέρος. Στη σκηνή του Ηρωδείου θα παρουσιαστούν όλοι οι βασικοί χοροί του Κρητικού γλεντιού  που  χορεύονται ακόμη  στις μέρες μας αλλά και κάποιοι χοροί που έχουν στοιχεία  χορευτικού ιδιώματος και χορεύονταν  τοπικά με ιδιαίτερο τρόπο. Ανάμεσα σε αυτούς  ο Εθιανός πηδηχτός, ο Στειακός πηδηχτός, ο Κισσαμίτικος συρτός και  η Ρουματιανή σούστα.

Αποτελεί, αναμφισβήτητα, ιδιαίτερη τιμή για την Κρητική μουσική, αλλά και για την Κρήτη γενικότερα, το γεγονός  ότι το Φεστιβάλ Αθηνών – Επιδαύρου συμπεριέλαβε τις «Μουσικές της Κρήτης» στο καλοκαιρινό του πρόγραμμα, μαζί με μεγάλα ονόματα της εγχώριας και διεθνούς καλλιτεχνικής σκηνής. Πεποίθηση των διοργανωτών είναι  ότι, όλοι οι Κρητικοί – και όχι μόνο – της Αττικής θα βρίσκονται στις 28 Ιουνίου στο Ηρώδειο, στη μεγάλη γιορτή των Μουσικών της Κρήτης, σε μία βραδιά που η σκηνή του ρωμαϊκού ωδείου θα πλημμυρίσει με  κρητική μουσική. Μια μουσική που παραμένει ζωντανή και εξακολουθεί  να εμπνέει και  να συγκινεί.

Εισιτήρια για την παράσταση προπωλούνται τηλεφωνικά στο 210 32 72000, στην ιστοσελίδα greekfestival.gr και στα στα εκδοτήρια του Φεστιβάλ Αθηνών – Επιδαύρου  Πανεπιστημίου 39 (εντός στοάς Πεσμαζόγλου)  ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή: 09:00 – 16:00, Σάββατο: 10:00 – 15:00,

 

Ακολουθεί το αναλυτικό πρόγραμμα της παράστασης «Οι Μουσικές της Κρήτης» στο Ηρώδειο.

Στο πρόγραμμα της βραδιάς συμμετέχουν τραγουδιστές, μουσικοί και χορευτές από όλη την Κρήτη, στις παρακάτω ενότητες.

 

– «Εγέλασέ με η χαραυγή, τ’ άστρα και το φεγγάρι» Από τη μουσικοχορευτική παράδοση  της Κισσάμου & των Χανίων Ριζίτικα τραγούδια από Χανιώτες τραγουδιστές Φραγγεδάκης Θεόδωρος, Σταυρουλάκης Γιώργος, Κωνσταντουλάκης Ανδρέας, Ζουριδάκης Σταμάτης, Μπουρδάκης Διονύσης, Γιακουμάκης Νίκος, Πενταράκης Μανώλης, Λενταράκης Μανώλης, Μαρτσάκης Λευτέρης Κισαμίτικοι χοροί : Κισαμίτικος Συρτός, Χανιώτικη (Ρουματιανή) Σούστα Σκαράκης Στρατής (βιολί), Ανουσάκης Γιώργος (λαούτο), Ζαχαριουδάκης Χαρίλαος (λαούτο) Χορεύει η α’ χορευτική ομάδα.

 

-«Ρεθεμνιανέ μου πλάτανε κι εσύ Φορτέτζας κάστρο» Ρεθεμνιώτικες μελωδίες: Σούστα Ρεθεμνιώτικη του Αντώνη Παπαδάκη ή Καρεκλά, Μελαμπιανά συρτά με χαμπιόλι και μαντόλα Παπαδάκης Αλέξανδρος (λύρα, χαμπιόλι), Ψαράκης Γιώργος (λαούτο, μαντόλα). Ρεθεμνιώτικη Σούστα χορεύει η α’ χορευτική ομάδα.

 

-«Ένας καινούργιος άνεμος» Συρτά Θανάση Σκορδαλού Τσουρδαλάκης Γιάννης (λύρα), Νικάκης Δημήτρης (λαούτο) , Παπαδάκης Σπύρος (κιθάρα)

 

-«Μα δεν υπάρχει πιο όμορφος απ’ το Μαλεβιζιώτη» Μαλεβιζιώτης Τσουρδαλάκης  Γιάννης (λύρα), Νικάκης Δημήτρης (λαούτο), Παπαδάκης Σπύρος (κιθάρα). Χορεύει η α’ χορευτική ομάδα.

 

-«Άντε ν’ αλλάξεις πέρασμα φεγγάρι μου απ’ τη Βιάννο» Από τη μουσική παράδοση της Βιάννου: Βιαννίτικος νυφικός σκοπός, Βιαννίτικες κοντυλιές – Βιαννίτικη καντάδα Δαμουλάκης Ματθαίος (λύρα), Δαμουλάκης Ραφαήλ (μαντολίνο), Παπαματθαιάκης Δημήτρης (τραγούδι), Νεραντζάκης Γιώργος (τραγούδι), Νεραντζάκης Μανώλης (βιολί), Περούλιος Ρωμανός (κιθάρα), Σπανάκης Δημήτρης (μαντολίνο)

 

«Να παινέσουμε τη νύφη, πουν’ του κόσμου το συνήθι».

Οι γυναίκες της Κρήτης τραγουδούν: Μαντινάδες της Νύφης, Τραγούδι του γάμου από Αβδού Πεδιάδας, Μαντινάδες καντάδας

Φανή Γιαλυτάκη (τραγούδι), Βελιγραντάκης Κώστας (λύρα), Γιαλυτάκης Κώστας (λαούτο), Βυνιχάκης Γιάννης (μαντολίνο)

 

«-Όποιος βρεθεί στη Μεσσαρά και στ’ Αστερούσια όρη»

Από τη μουσικοχορευτική παράδοση της Μεσσαράς: Μαλεβιζιώτης του Λυρατζάκη, Εθιανός πηδηχτός, Συρτός Παντελή Σταυρουλάκη

Κακουδάκης Κώστας (λύρα), Παπαδάκης Αντώνης (λαούτο), Φανουράκης Νίκος (λαούτο), Παπαδάκης Σπύρος (κιθάρα).

Χορεύουν: Μαλεβιζιώτη, Εθιανό πηδηχτό και Συρτό η β’ χορευτική ομάδα.

 

-«Μοχό με τσι πλατάνους σου και με την Κάτω Βρύση»

Μοχιανές κοντυλιές του Μπέμπη (Γεωργίου Τερζάκη):

Γιώργος Ψαράκης (μαντόλα)

 

-«Μα πιο καλά και πιο μακριά θωρεί η καρδιά του ανθρώπου»

Η μουσικοχορευτική παράδοση της Σητείας: Παλιός Στειακός Ερωτόκριτος, Κοντυλιές, Στειακός πηδηχτός

Τσαντάκης Γιώργος (βιολί), Κωνσταντάκης Γιώργος (λαούτο), Κοντογιαννάκης Κωστής (κιθάρα)

Στειακό πηδηχτό χορεύει η β’ χορευτική ομάδα.

 

-«Σηκώσου πετροπέρδικα, τίναξε τα φτερά σου»

Οι γυναίκες της Κρήτης τραγουδούν: Μαντινάδες στολισμού της Νύφης, Νανούρισμα, Ερωτόκριτος

Μαρία Φραγκιαδάκη (τραγούδι)

 

-«Καράβια πάνε στο γυαλό και γλάροι στον αέρα»

Τραγούδια του Νίκου Ξυλούρη: Ερωτόκριτος, Κοντυλιές, Συρτός

Δημήτρης Σκουλάς (λαούτο, τραγούδι), Γιώργος Σκορδαλός (λύρα), Νίκος Καραβιράκης (λαούτο), Χρήστος Δαύρης (λαούτο)

 

-«Όσο βαρούν τα σίδερα»

Αστικά τραγούδια της Δυτικής Κρήτης (ταμπαχανιώτικα): Βαρύς Πισκοπιανός, Όσο βαρούν τα σίδερα, Παραπονιάρης, Σκοπός της νύχτας

Παπαδάκης Γιώργος (μπουλγαρί, τραγούδι), Ευγενία Τόλη – Δαμαβολίτη (τραγούδι), Παπαδάκης Σπύρος (κιθάρα), Παπαδάκης Βασίλης (λαούτο)

 

-«Όμορφε Αποκόρωνα στολίδι είσαι για μένα»

Μουσικές μελωδίες του Αποκόρωνα, από τον Παραδοσιακό Μουσικό Σύλλογο
Αποκορώνου «Ο Χαρίλαος»: Γαβαλοχωριανός συρτός, Ξηροστερνιανός συρτός

Γαλανάκης Γιώργος (λύρα), Παντερμάκης Χάρης (λύρα), Μαθιουδάκης Γιώργος
(λύρα), Βλαμάκης Ηλίας (λύρα), Κορδατζάκης Κώστας (λύρα), Πιπεράκης
Κυριάκος (λύρα), Λιλικάκης Ανδρέας (λύρα), Κουκλάκης Ματθαίος (λύρα),
Βολακάκης Γιάννης (λύρα), Μπακατσάκης Μιχάλης (λύρα), Παντερμάκης
Γιώργος (λαούτο), Βλαμάκης Δημήτρης (λαούτο), Μπιχάκης Βασίλης (λαούτο),
Κρασαδάκης Παντελής (λαούτο), Κουρκουνάκης Κώστας (κιθάρα), Αβερκάκης
Δημήτρης (κουτάλια)

 

 

«Πρόβαλε μάνα του γαμπρού» Τραγούδι του γάμου από τις Γωνιές Μαλεβιζίου Μιχαλάκης Αριστομένης (λύρα), Παντερής Γιώργος (λαούτο), Τιτάκης Στέλιος (λαούτο), Φραγκιαδάκης Αποστόλης (λαούτο). Στο τραγούδι θα συμμετέχουν οι βιωματικοί τραγουδιστές από τις Γωνιές Μαλεβιζίου: Μανούσος Ηλίας, Μαρκογιαννάκης Βασίλης, Νάθενας Βασίλης, Τσιντάρης Μαρίνος, Φθενός Σωκράτης.

 

-«Στου Παπαχατζή το μύλο» Πνευστά από τη Γέργερη: Στου Παπαχατζή το μύλο (γεργιανός πηδηχτός), Πεντοζάλη, παλιές κοντυλιές από τα χωριά της Ρίζας του Ψηλορείτη Μουζουράκης Κώστας (ασκομαντούρα, θιαμπόλι), Μπαλτζάκης Φραγκίσκος (νταουλάκι, θιαμπόλι). Πεντοζάλη και κοντυλιές χορεύει η β’ χορευτική ομάδα.

 

-«Η Στεία κι η Γεράπετρο λογούνται αδερφάδες» Ο Αγκαλιαστός & ο πηδηχτός στην επαρχία της Ιεράπετρας: Αγκαλιαστός, Γεραπετρίτικος  Πηδηχτός

Παπαδάκης Μανώλης (βιολόλυρα), Λιναρδάκης Γιάννης (μαντολίνο)

 

-«Κάνε τον πόνο μου χαρά» Συρτά Λεωνίδα Κλάδου και  Γεράσιμου Σταματογιαννάκη Κοκολογιαννάκης Ηρακλής (λύρα), Κασαπάκης Μπάμπης (λαούτο), Παπαδάκης Σπύρος (κιθάρα). Χορεύει η α’ χορευτική ομάδα.

 

-«Άλλο χορό δε ρέγομαι ωσάν τον πεντοζάλη» Πεντοζάλη Κοκολογιαννάκης Ηρακλής (λύρα), Κασαπάκης Μπάμπης (λαούτο), Παπαδάκης Σπύρος (κιθάρα). Χορεύει η α’ χορευτική ομάδα.

 

-«Την κορφή του Ψηλορείτη με παράπονο θωρώ» Δύο τραγούδια  του Κώστα Μουντάκη: Αποχαιρετισμός (μεσοπέλαγα αρμενίζω), Βοσκαρουδάκι αμούστακο Αλεξάκης Βαγγέλης (λύρα), Μουντάκης Μάνος (τραγούδι), Παπαδάκης Αντώνης (λαούτο), Φανουράκης Νίκος (λαούτο), Ανετάκης Κώστας (κιθάρα)

 

ΧΟΡΟΣ: α’ χορευτική ομάδα: Χορευτική παρέα από Χανιώτες χορευτές (Επιμέλεια: Νίκος Γιακουμάκης). Αποτελείται από τους χορευτές: Γιακουμάκης Νίκος, Γρυλλάκη Σοφία, Διγενάκη Μαρία, Ζουριδάκης Σταμάτης, Καμπάνη Βάσω, Καρλάκης Στέλιος, Καρμπαδάκη Ελένη, Παντερμάκη Κλεοπάτρα, Τσακιράκη Μαρία, Λενταράκης Μανώλης, Μαρτσάκης Λευτέρης, Νικολουδάκης Βαγγέλης, Πενταράκης Μανώλης, Ριτζάκης Ανδρέας, Σταυριανάκης Βαγγέλης.

β’ χορευτική ομάδα: Χορευτικός Όμιλος «Ειρήνη» Ηρακλείου Αττικής (Υπεύθυνοι: Δημήτρης Μπάκος, Κατερίνα Βογιατζιδάκη)

 

Κρήτη FM

Ο Κρήτη FM 100.3 βρίσκεται στο Ηράκλειο της Κρήτης και αναμεταδίδει 24 ώρες την ημέρα κρητική παραδοσιακή μουσική

Μπορεί να σας αρέσει επίσης...